© Rootsville.eu

Billy J (US)
tiltle: Rise Above
music: Bluesrock
release date: 2020
label: independent
info artist: Billy J
promotion: Michelle Castiglia (Mail)

© Rootsville 2020


Billy J komt oorspronkelijk uit South Jersey en heeft een uitgebreid repertoire aan muzikale ervaring. Als een van de oorspronkelijke leden van Sacred Oath opende Billy voor Twisted Sister, Cinderella en Bruce Springsteen. Nadat ze eind jaren 80 een aanbod van Metal Blade Records hadden afgewezen, gingen de bandleden uiteindelijk hun eigen weg. Billy speelde vervolgens een paar jaar in coverbands van het type unplugged en verhuisde vervolgens in 1994 naar Marco Island, FL. Daar vermaakte hij met akoestische sets en speelde hij festivals met een volledige band met originelen en covers. Vanwege een zeer positieve reactie van het publiek op het originele materiaal, besloot Billy J dat het tijd was om terug te keren naar zijn roots en terug in de studio.

Sterk beïnvloed door Jimmy Page, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan en de Allman Brothers, Government Mule, Widespread Panic, combineert Billy blueswortels met een klassiek rock randje. "Rise Above" is zijn nieuwste realisatie met daarop 10 nummers waarvan er 9 oroginals zijn. Als producer is er Dave Fields die ook te horen is op de titeltack. Verder is er nog Yonrico Scott , Charlie Wooten, Todd Smallie, Jeremy Baum en Stephen "Buzzy" Krist en special guest J Robert.

Opener op deze "Rise Above" doet het meteen rocken met "She's Mine" waarop vocals en gitaar onmiddellijk van zich laten spreken. We krijgen ook nog het opgewekte "Sweaty Melons". Titeltrack "Rise Above" neemt ons in een rust moment mee naar de wereld waarin we leven nu. Ook bluesballad "New Car" komt binnen met een intro van een snerpende gitaarsolo daar waar we "Cats in the Cradle" kunnen aanzien als een tijdloos bluesnummer.

Van blues naar reggea is voor deze Bill J op "Push Push" maar een kleine stap alvorens rockend af te sluiten met het dansbare "Boomerang".

tracks:

01 She's Mine
02 Sweaty Melons
03 Rise Above
04 Line 'Em Up
05 New Car
06 Cats in the Cradle
07 She
08 Push Push
09 My Baby's Blue
10 Boomerang